Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Отглеждане на Кестен - Овощен Разсадник ЕЛИТ PDF Print E-mail

Отглеждане на кестени

У нас са познати два вида кестени (Castanea) културен и див,който са от семейството на бука (Fagaceae).Кестенът е с ограничено стопанско значение независимо от това, че се използват както плодовете, така и вегетативните части.Освен естествените находища на тази култура у нас в последно време се създават насаждения.Кестеновите плодове имат широка и разностранна употреба и висока биологична стойност.
Използват се за храна в сурово, печено и варено състояние, както и във вид на брашно в сладкарската промишленост и др.
Ценна е и кестеновата дървесина, която поради съдържание на танин е устойчива на гниене и влага. Използва се в строителство, дървопреработващата и винарска промишленост и др. Кората, листата и дървесина съдържат до 14% танин, поради което намират приложение в кожарската промишленост.
Биологични особености. Кестенът е дърво с мощна корона, стигаща на височина до 35-40 м и коренова система, характеризираща се с добре изразен централен корен и със силни скелетни корени. Дърветата живеят до няколко столетия. Кестенът е еднодомно разделно полово растение. Мъжките цветове са събрани в изправени класовидни съцветия а женските са в основата на мъжките съцветия.Някои от формите и сортовете получени от семе (неприсадени) встъпват в плододаване късно към 20-та - 30-та година.Присадените кестенови дървета образуват първите си плодове по-рано 3- 5 години след засаждането. Кестенът има сравнително продължителен период на покой. Вегетацията му започва към края на април - началото на май, а цъфтежът - към края на май - началото на юни.Плодовете узряват към средата на октомври.Изисквания към екологичните условия. Кестенът е сравнително топло-любиво растение, което изисква 6-7 месеца вегетационен период със средна дневна температура над 10°С, за да расте и плододава нормално. Поврежда се от ранните есенни мразове и плодовете му не узряват, ако вегетационният период е по къс.Кестенът се нуждае от почвена и атмосферна влажност.Добре понася наторяването.По-подходящи за отглеждането му са районите с по-мека зима и достатъчно валежи. По-малко взискателен е към светлината.Не понася овлажняване и варовити почви.
Особености при отглеждането
на кестена. Присадените кестенови дървета се засаждат на разстояния от 5х6, 6x6, 6х8 до 8х8 метра.
(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас -
http://www.razsadnik-elit.com ).Празните пространства в младите насаждения могат да се използват за временно отглеждане на овощни растения уплътнители (праскова,вишня,арония др). Междуредията може да се използват и за отглеждане на едногодишни земеделски култури.
Болести и неприятели. По-важните болести при кестена са листните петна, сухото гниене на плодовете (след беритбата), мастилената болест и др, а от неприятелите особено вреден е кестеновият хоботник.От едно растение в пълно плододаване могат да се получат от 50 до 250 кг.плодове.
Castanea, Chestnut, Кестен, Каштан, Castan
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на Кестен, кестени сорт сортове засаждане сладък кестен,питомен кестен за ядене дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане.

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates